Zonnepanelen zeer populair en erg lucratief!
Zijn zonnepanelen nog populair? Is het nog de moeite om zonnepanelen aan te laten leggen?
7 november 2023 is er een nieuwsbericht gepubliceerd waarin naar onze mening een verkeerd en negatief beeld wordt geschetst. Via onderstaande link kunt u het originele bericht bekijken:
‘Link naar het originele nieuwsbericht’
Zonnepanelen minder populair, maar nog altijd lucratief
Volgens het RTL nieuws lijkt er een afname te zijn in de populariteit van zonnepanelen. Bij SinneSysteem daarentegen merken we hier weinig van. Sterker nog, dankzij de vermoedelijke stijging van energieprijzen, mogelijk veroorzaakt door geopolitieke onrust en wereldgebeurtenissen, is de terugverdientijd momenteel sneller dan ooit tevoren. Een andere gunstige factor is dat de prijzen van zonnepanelen op dit moment historisch laag zijn. Bovendien blijft de technologische ontwikkeling van zonnepanelen voortduren, waardoor het voor particulieren steeds aantrekkelijker wordt om in zonne-energie te investeren. SinneSysteem zal aan de hand van het nieuwsbericht de feiten op een rij zetten en proberen het negatieve beeld in dit bericht te weerleggen. Tevens hebben wij Landelijke en Europese doelstellingen om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Dit zal alleen lukken als het gros gaat investeren in zonnepanelen.
Inmiddels is de stroomprijs gezakt. Is dat zo? Waar is dat op gebaseerd? Uit een recent bericht van Hart van Nederland blijkt dat meer dan 60% een vast contract heeft. Als dat waar is dan heeft vorig jaar dus 2/3e een hoog energiecontract afgesloten, waardoor de dalende stroomprijs dan geen effect heeft. Verder is het heel reëel dat de stroomprijzen weer zullen gaan stijgen. Simpelweg om de reden dat we de gaskraan hebben dichtgedraaid in Groningen, er minder gas uit het midden oosten onze kant op komt en er een oorlog is tussen Rusland en Oekraïne. Al met al klopt dit dus ook niet. Voor energieadvies kunt u ons uiteraard ook benaderen. Klik dan op onderstaande link:
‘CONTACT’
De terugverdientijd is daardoor opgelopen naar zeven tot acht jaar, wat het voor de energiecrisis ook was. Ook dit is feitelijk onjuist. Kwaliteit van de zonnepanelen is toegenomen, waardoor je nu met minder zonnepanelen meer opbrengst hebt. Daarbij is de degradatie van zonnepanelen lager, waardoor het rendement hoger komt te liggen. Tevens zijn de prijzen gedaald, waardoor je de zonnepanelen juist sneller hebt terugverdient. Hierbij een rekenvoorbeeld:
10 AEG 455WP Glas Glas N-type ABC zonnepanelen hebben een vermogen van 4550WP. Mede door de ABC technologie ligt het verlies beduidend lager (uiteraard is dit een inschatting) , waardoor we uitgaan van een opbrengst van 4400kwh. Als we 4400 vermenigvuldigen met 40 cent dan komen wij uit op een besparing van 1760 euro per jaar. Als we dit speculatief doorrekenen met een inflatiecorrectie (wat op 30 jaar zeer normaal is) dan kunnen we rekenen met 60 cent. Hiermee komen we uit op een besparing van 2640 euro. (prijs per kwh is dus erg belangrijk, maar tevens ook erg onzeker). Ervan uitgaande dat de investering +/- 6000 euro is dan zijn de zonnepanelen dus binnen in ieder geval 4 jaar terugverdient. Dat is dus een stuk positiever dan zeven tot acht jaar. Alhoewel wij in een normale energiemarkt met normale energieprijzen een terugverdientijd van 7 jaar ook erg normaal vinden. De overheid heeft ook aangegeven dat zij in haar duurzaamheidsbeleid een terugverdientijd van minimaal 7 jaar nastreeft.
Maar zonnepanelen gaan jaren mee. Er wordt vaak tien tot twaalf jaar product garantie gegeven, wat bij sommige merken oploopt tot 25 jaar. Dit zijn inderdaad de in onze optiek verouderde zonnepanelen. De meest verkochte zonnepanelen hebben een fabrieksgarantie van 25 tot 30 jaar uitbreid baar tot zelfs 40 jaar. Als we dus een berekening maken op basis van 30 jaar dan hebben we een besparing van 30 jaar minus 4 jaar = 26 jaar. Doen we dan 26 jaar x 1760= 45760 euro verdient. Oftewel zonnepanelen lonen zeker.
Bovendien is door de gedaalde vraag de prijs van de zonnepanelen ook gedaald. De aanleg van zonnepanelen verdien je dus nog altijd terug. Hoe snel dat precies gaat, is afhankelijk van je eigen verbruik, van het vermogen dat je opwekt en van de energieprijs die je moet betalen.
Je kunt zelf uitrekenen wat je terugverdientijd is. In deze video zie je hoe dat moet:
Een speciale regeling die het voor eigenaren extra aantrekkelijk maakt om zonnestroom terug te leveren, wordt vanaf 2025 waarschijnlijk (Dit is inderdaad nog lang niet zeker) afgebouwd. Wat ons betreft mag de ‘speciale’ regeling gewoon de salderingsregeling genoemd worden. Dat het onzeker is zijn wij eens met het RTL nieuws. Echter is er momenteel een meerderheid in de eerste kamer voor het behoud van de salderingsregeling. Daarbij heeft de vorige regering een plan ingediend om de salderingsregeling af te bouwen en uiteindelijk af te schaffen. Onze verwachting hierin is dat in ieder geval de komende 4 jaar de salderingsregeling nog zal blijven bestaan. Daarbij merken wij dat alle politieke partijen andere meningen hebben, waardoor wij verwachtten dat het nog even gaat duren voordat hier meer over bekend wordt. Dit is overigens ook al twee keer eerder gebeurd. Al met al hebben we momenteel nog steeds de salderingsregeling. Wat dat betreft is juist nu het moment om te investeren in zonnepanelen, omdat je het dan voor de salderingsregeling nog terug verdient hebt. Zowel met als zonder salderingsregeling zullen zonnepanelen populair blijven. Zonnepanelen horen naar onze mening bij een woning en bij en aankoop van een nieuwe woning. Daarbij zullen er bij nieuwbouw woningen structureel zonnepanelen geplaatst worden.
Energieleveranciers verrekenen momenteel jaarlijks de zonnestroom die je terug levert met je verbruik. Het maakt dus niet uit wanneer je stroom gebruikt. Je levert vooral als de zon schijnt en de stroom goedkoop is, maar je krijgt aan het eind van het jaar toch de gemiddelde prijs vergoed. Hier heeft het RTL nieuws een goed punt, dat mag ook gezegd worden in dit artikel.
Het kabinet wil dat veranderen. In fases wordt de salderingsregeling volgens de plannen afgeschaft. Je zult dan de stroom die je opwekt op dat moment zelf moeten gaan gebruiken. Dit is onjuist, simpelweg omdat we momenteel geen kabinet hebben. De onzekerheid hierin is dat dit afhankelijk is aan de tweede kamer verkiezingen. Oftewel wie gaat er regeren? En wanneer is de formatie rond? Daarbij zullen naar onze verwachting deze ‘plannen’ waarschijnlijk in de prullenmand belanden. Ook wij als SinneSysteem en de volledige markt hebben hierin baat bij duidelijkheid. Één ding weten wij zeker: Investeren in zonnepanelen loont!
Onhandig als je overdag veel van huis bent, maar wie het slim aanpakt, komt een eind. Zo zijn er tegenwoordig wasmachines en vaatwassers die je op afstand aan kunt zetten of die je met een tijdklok kunt inprogrammeren. Zo kun je de vaat doen als de zon schijnt en je zelf op je werk bent. Dit is al informatie uitgaande of de salderingsregeling wordt afgeschaft. Wordt de salderingsregeling inderdaad afgeschaft dan geloven wij in de toekomst van de EMS. Wij kunnen ook ondersteunen om in de toekomst de stroom op een slimmere manier te gaan gebruiken aan de hand van een EMS (energie monitoring systeem)
3. Energieleverancier Vandebron laat klanten met zonnepanelen zelfs betalen voor het terugleveren van stroom aan het net. Gaan andere grote energieleveranciers dit ook doen?
Bij deze titel heeft het RTL nieuws denk ik berichtgeving van Vandebron gemist. Via onderstaande link kunt u lezen waarom dit niet ‘meer’ aan de orde is:
‘klik hier om het nieuwsbericht te lezen waarom Vandebron geen zonnepanelenheffing vraagt’
Die kans zit erin. Wij zijn het eens met het RTL nieuws dat de kans aanwezig was. Als er namelijk geld te verdienen valt zullen er altijd bedrijven zijn die in deze markt springen. Echter hebben de energiebedrijven van Vandebron geleerd en gezien dat het niet op die manier moet. Vandebron zal dit gaan merken doordat er erg veel particulieren overgestapt zijn van Vandebron naar een andere energieleverancier. Uiteindelijk heeft naar onze mening Vandebron er dan ook voor gekozen om de heffing op zonnepanelen niet meer toe te passen.
Klanten met zonnepanelen, kosten energieleveranciers geld. Er zijn immers technische maatregelen nodig om de terug geleverde stroom te verwerken en te voorkomen dat het stroomnet wordt overbelast. Hier heeft het RTL nieuws een punt. Belangrijker is dat netbeheerders een groter probleem hebben omdat steeds meer huishoudens en voornamelijk bedrijven zonnepanelen laten plaatsen. Wij als SinneSysteem geloven hierin in een oplossing met batterij systemen om het net te ontlasten slimmer met de capaciteit om te gaan. Dit geeft wel aan dat zonnepanelen populair zijn en dit ook zullen blijven. Wij verwachtten dat als de netbeheerdersproblemen zijn opgelost zonnepanelen alleen nog maar populairder gaan worden. Mede door slimme toepassingen zoals batterij systemen en EMS oplossingen verwachtten wij dat wij als markt hierin de komende jaren ook stappen gaan zetten.
Die kosten worden nu door alle consumenten betaald, ook door diegenen die geen zonnepanelen hebben. Vandebron heeft dat verandert. Klanten moeten daar betalen als ze stroom terugleveren. Het tarief is afhankelijk van de hoeveelheid terug geleverde stroom. Het zou om 10 tot 20 euro per maand gaan. Zie bovenstaande reactie vanuit ons. Via onderstaande link hebben wij een tweede artikel bijgevoegd:
‘Meer informatie over zonnepanelenheffing van Vandebron’
Het bedrag dat een klant verdient dankzij de opgewekte stroom, via de zogeheten salderingsregeling of terug lever vergoeding, wordt dus lager door de heffing. Maar het is nog steeds de moeite panelen te leggen. Je betaalt alleen als er stroom wordt terug geleverd. Ons advies hierin is om over te stappen naar een andere energieleverancier dan Vandebron. Hou er tevens rekening mee dat Vandebron een dochter onderneming is van Essent. Wilt u hulp met een eventuele energie switch? Dan kunt u contact met ons opnemen via onderstaande link:
4. Zijn er manieren om de energie zelf op te slaan?
Ja, die is er wel, maar dit gaat je niet schelen in je portemonnee. Waarom gaat dit niet schelen in de portemonnee? En waar is dit op gebaseerd? De opgewekte stroom die je op dat moment zelf niet gebruikt, kun je opslaan in een thuisbatterij. Die heb je voor consumenten in allerlei varianten, grofweg van 5 kilowattuur tot 10 kilowattuur. De terugverdientijd ligt op minstens vijftien jaar, met een sterke afhankelijkheid van de ontwikkeling van de energieprijzen aldus recent onderzoek van CE Delft. Zelfs al zou deze berekening kloppen dan nog is een terugverdientijd van 15 jaar rendabel, omdat de zonnepanelen systemen die wij momenteel leveren een levensduur hebben van minimaal 25 jaar. Daarbij mist RTL nieuws de slimme toepassing van een EMS, waardoor er slimmer met energie kan worden omgegaan en het direct verbruik van zonnepanelen zeker rendabel is. Zonnepanelen zullen hierin dus ook zeker populair blijven en mede door slimme oplossingen alleen maar meer populair worden.
Een thuisbatterij gaat volgens dit onderzoek gemiddeld ook maar vijftien jaar mee en je hebt er vaak maar tien jaar garantie op. Het is met de huidige stroomprijzen en de kosten van zo’n batterij dus niet de moeite om een thuisbatterij aan te schaffen. Hierin vinden wij als SinneSysteem dat het RTL Nieuws een te voorbarige conclusie trekt. Wij zullen eerder de vraag stellen: Is het voor mijn situatie aantrekkelijk om te investeren in een batterij oplossing? Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de situatie. Wilt u weten of een batterij oplossing voor u rendabel is? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via onderstaande link:
‘CONTACT’
5. Kan ik subsidie krijgen voor de aanleg van zonnepanelen?
Ja er zijn regionaal, provinciaal en landelijk subsidies. Zo kunnen bewoners van Wijnjewoude bijvoorbeeld in aanmerking komen voor de WEN subsidie. Meer informatie over de WEN subsidie kunt u vinden door ‘hier‘ te klikken. Via onderstaande link kunt u vanuit SinneSysteem een project vinden waarbij de WEN subsidie hebben toegepast: ’12 AEG Glas Glas zonnepanelen geplaatst in Wijnjewoude met de WEN subsidie’. Tevens zijn er gebieden in Friesland, maar vooral in Groningen waar mensen in aanmerkingen komen voor de SNN subsidie. Zo hebben wij redelijk recent nog 12 Trina Solar Glas Glas zonnepanelen geplaatst in Gerkesklooster, waarbij de klant gebruik heeft gemaakt van de SNN subsidie. Om het project te bekijken kunt u onderstaande link bekijken:
’12 Trina Solar 430WP Glas Glas zonnepanelen geplaatst in Gerkesklooster’
Helaas. Die zijn er zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk al een paar jaar niet meer. Maar sinds januari van dit jaar hoef je als particulier geen btw meer te betalen. Dat kun je ook zien als een indirecte vorm van subsidie. Wij hebben door de eerste alinea een juist antwoord gegeven voor de regio Friesland en Groningen. Wilt u meer informatie over overige subsidies dan kun u via onderstaande link contact met ons opnemen:
‘CONTACT’
Bedrijven kunnen nog wel subsidie aanvragen via de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) voor grootverbruikers of de ISDE voor midden- en kleinbedrijf, mits de panelen niet op een normale woning komen.
Mede door deze subsidies zijn zonnepanelen erg populair en zullen ze de komende jaren alleen nog maar populairder worden. Al met al moeten we wereldwijd gaan verduurzamen en willen wij Nederlanders allemaal minder betalen voor onze energierekening.
6. Hoeveel panelen moet ik leggen om het lucratief te maken?
Dat is afhankelijk van je eigen stroomverbruik. Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 2479 kilowattuur elektriciteit, aldus Milieu Centraal. Maar rijd je elektrisch en laad je je auto thuis op? Dan komt daar (bij 10.000 kilometer per jaar) al snel 1500 kilowattuur bij. Belangrijk is dus eerst je huidige verbruik in kaart te brengen.
In het verleden kon je gerust je hele dak volleggen met zonnepanelen, ook als je weinig stroom verbruikte. Door de terug leververgoeding verdiende je er dan geld aan. Dat kan straks dus niet meer, het gaat je mogelijk zelfs geld kosten. Hier slaat het RTL nieuws opnieuw de plank mis, omdat dit nog niet bekend is. Daarnaast is de salderingsregeling iets anders dan de terug lever vergoeding. Wel zijn wij het eens met het RTL nieuws dat het rendabeler is om zonnepanelen te leggen versus het eigen verbruik in plaats van teveel zonnepanelen te leggen. Echter kan dit in sommige situaties zeker interessant zijn. In Duitsland is het bijvoorbeeld normaal om meer zonnepanelen te leggen. Daar leggen bewoners zonnepanelen om hun daken omdat het enerzijds esthetisch mooi is en omdat het anderzijds duurzaam is. Dat het financieel rendabel is dat is een fijne bijkomstigheid.
Probeer net zoveel zonnepanelen te nemen, als je nodig hebt. Later bijleggen omdat je meer stroom gaat verbruiken kan ook, maar houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk ook een nieuwe omvormer nodig hebt als die al aan de maximale capaciteit zit. Ook dit is afhankelijk aan uw situatie en is maar net wat het beste bij u past. Ons advies hierin is om u goed te laten adviseren door een adviseur met verstand van de energie en zonnepanelenmarkt. uiteraard hebben wij als SinneSysteem adviseurs met de juiste kennis van zaken. Wilt u ook een persoonlijk advies? Neem dan contact op via onderstaande link:
‘CONTACT’
Onze conclusie is dat zonnepanelen nog steeds populair zijn en dat ze zeker rendabel zijn. Kort samengevat komt dit door de hoge kwaliteit van de huidige zonnepanelen (Glas Glas icm ABC technologie), de lagere prijs van zonnepanelen en de hoge energieprijzen.