SinneSysteem, actief in zonnepanelen sinds 2016, zag prijsdalingen en technologische vooruitgang tot 2019. De coronapandemie beïnvloedde de markt, verminderde innovatie en deed de prijzen stijgen. Na heropening van Chinese fabrieken in 2023 daalden de prijzen, maar geopolitieke onrust en aanvallen op zonnepanelen in de Golf van Aden voorspellen nieuwe uitdagingen en prijsstijgingen.

Prijsontwikkelingen in vanaf 2016

Wij, als SinneSysteem, zijn al sinds 2016 actief in de markt van zonnepanelen. Toen wij begonnen met het inkopen en verkopen van zonnepanelen, werden de zonnepanelen steeds beter en daalden de prijzen lichtelijk.

Corona

Toen eind 2019 de coronapandemie begon en zich verspreidde naar onder andere Nederland in 2020, sloten veel fabrieken in China de deuren, waardoor er minder zonnepanelen geproduceerd werden en er dus ook minder aanbod van zonnepanelen was. Het gevolg hiervan was dat enerzijds de innovatie van zonnepanelen stokte en anderzijds dat de prijs van zonnepanelen begon te stijgen.

Corona

Corona

Oorlog tussen Oekraïne en Rusland

Eind 2021 begonnen de spanningen tussen Oekraïne en Rusland, wat uiteindelijk tot oorlog heeft geleid. Het gevolg voor ons in Nederland was en is nog steeds dat de prijzen van gas en stroom behoorlijk zijn toegenomen, waardoor de vraag naar zonnepanelen als een raket de lucht inschoot. Een ander gevolg hiervan is dat wij als Nederland momenteel bovenaan de lijstjes staan met de meeste zonnepanelen per inwoner.

Oorlog rusland en oekraine

Meer informatie over de oorlog tussen Oekraine en Rusland kunt u vinden via onderstaande link:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5289495/vijf-vragen-over-de-situatie-oekraine-gaat-poetin-het-land

Begin 2023 openden pas alle fabrieken in China hun deuren opnieuw, waardoor de ontwikkeling van nieuwe zonnepanelen verder ging en werden er weer veel zonnepanelen ingekocht door de groothandels en uiteraard ook SinneSysteem. De groothandels hebben geleerd van de voorraadproblemen van 2022 en hebben daarom zeer veel ingekocht, waardoor in 2023 de prijzen van zonnepanelen behoorlijk zijn gedaald en hun historische dieptepunt hebben bereikt. Een voorbeeld dat de technologische ontwikkeling weer volop gaande is dat is dat we sinds kort Glas Glas zonnepanelen icm ABC technologie aan kunnen bieden. Via onderstaande link kunt u meer informatie lezen over het AEG 455WP Glas Glas zonnepaneel icm ABC technologie:
https://sinnesysteem.nl/aeg-455-abc-n-type-glas-glas-full-black/

In oktober 2023 zijn er door de groothandels minder zonnepanelen ingekocht in China, omdat de vraag lichtelijk daalde in verband met de onzekerheid over bijvoorbeeld de salderingsregeling. Het gevolg hiervan is dat in februari de prijzen lichtelijk zijn gestegen.

Oorlog tussen Israël en Palestina

Op 7 oktober 2023 is de nieuwe oorlog tussen Israël en Palestina begonnen en heeft dit, mede door Jemen en de spanningen in het Midden-Oosten, ook direct impact op de zonnepanelenmarkt.

Via onderstaande berichtgeving kunt u lezen dat er verschillende aanvallen zijn uitgevoerd door Jemen op vrachtschepen met onder andere zonnepanelen in de Golf van Aden. Het gevolg hiervan is dat er vrachtschepen stil staan of dat er vertraging is, waardoor wij verwachten dat de prijzen opnieuw zullen gaan stijgen en dat er misschien wel opnieuw voorraadproblemen zullen zijn.

https://nos.nl/artikel/2506421-brand-op-olietanker-golf-van-aden-na-raketaanval-houthi-s
https://nos.nl/liveblog/2506280-brand-op-tanker-na-aanval-houthi-s-defensie-denkt-aan-luchtdropping-gaza

Een andere reden waarom de prijzen waarschijnlijk weer zullen gaan stijgen, is omdat er de afgelopen periode minder zonnepanelenbedrijven actief zijn, waardoor er minder aanbod is en de vraag naar zonnepanelen juist is gestegen, omdat we nu weer zekerheid hebben nu we weten dat de salderingsregeling blijft.

Wilt u meer weten over de marktontwikkelingen en hoe wij als SinneSysteem hiermee omgaan? Neem dan contact op via onderstaande link:
‘CONTACT’