Weersomstandigheden hebben een grote invloed op zonnepanelen. Voor fabrikanten is het essentieel om te weten waar zonnepanelen niet tegen kunnen. Zonnepanelen zijn over het algemeen duurzaam en robuust, maar ze zijn niet volledig immuun voor bepaalde omstandigheden en factoren die hun prestaties en levensduur kunnen beïnvloeden. Enkele zaken waar zonnepanelen niet goed tegen kunnen, zijn onder andere:

1) Schaduw:

Schaduw op zonnepanelen kan aanzienlijke energieverliezen tot gevolg hebben. Zonnepanelen zijn speciaal ontworpen om zonlicht te absorberen en om te zetten in elektriciteit. Zelfs een kleine hoeveelheid schaduw op een deel van een zonnepaneel kan de algehele efficiëntie aanzienlijk verminderen. Daarom is het cruciaal om zonnepanelen bloot te stellen aan zo min mogelijk schaduw, bijvoorbeeld door obstakels zoals bomen en gebouwen te vermijden.

Vanaf november 2023 bieden we in samenwerking met onze partner AEG het Glas Glas ABC zonnepaneel aan. Dit innovatieve zonnepaneel maakt gebruik van een parallel systeem waarbij 108 individuele zonnepanelen naadloos samenwerken. Dit resulteert in een minimalisatie van de impact van schaduw, waardoor de prestaties van de zonnepanelen geoptimaliseerd worden. Hierdoor kunt u profiteren van een efficiëntere stroomopwekking, zelfs onder omstandigheden waar schaduw eerder een negatieve invloed zou hebben gehad. Voor meer informatie over dit zonnepaneel kunt op onderstaande link klikken:

‘AEG 455 ABC N-type Glas Glas Full Black’

2) Vuil en stof:

Een ophoping van vuil, stof en vogeluitwerpselen op uw zonnepanelen kan de ontvangst van zonlicht belemmeren en daarmee de efficiëntie van de panelen verminderen. Het is essentieel om regelmatig schoonmaak- en onderhoudsmaatregelen te treffen om de prestaties op peil te houden. Niettemin is overmatige reiniging ook niet wenselijk, omdat dit microscheurtjes in de panelen kan veroorzaken. Daarom is het van groot belang om schoonmaakwerkzaamheden met uiterste zorgvuldigheid uit te voeren, bij voorkeur door een professional.

Bij Glas Glas zonnepanelen raden wij aan om gedurende de eerste drie jaar na de installatie van uw zonnepanelen geen schoonmaakacties te ondernemen. Wanneer is dan het beste moment om uw zonnepanelen te reinigen? Een geschikt moment doet zich voor wanneer er een Sahara wind waait. Vaak leidt dit tot een ophoping van zand op uw zonnepanelen, wat een negatief effect heeft op de opbrengst ervan. Bovendien gaat zo’n windperiode vaak gepaard met een droge periode met weinig neerslag. Ten slotte is het aanbevolen om uw zonnepanelen nauwlettend in de gaten te houden en schoon te maken zodra zich vuil ophoopt, om zo de optimale prestaties van uw zonnepanelen te waarborgen.

3) Hoge temperaturen:

Hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen nadelig beïnvloeden, en daarom presteren ze optimaal bij koelere temperaturen. Deze weersomstandigheden hebben dus erg veel invloed op zonnepanelen. Het is van essentieel belang om voldoende ventilatie en ruimte tussen de panelen te hebben om oververhitting te voorkomen. Om dit te bereiken, hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van montagemateriaal van Van der Valk. Een aanzienlijk voordeel van het Van der Valk montagemateriaal is dat het zorgt voor een grotere tussenruimte tussen het dak en de zonnepanelen, wat resulteert in verbeterde ventilatie en koeling van de panelen. Hierdoor wordt de opbrengst van de zonnepanelen verhoogd. Meer informatie over de bevestigingsmaterialen van van der Valk kunt u vinden via de volgende link: ‘website van van der Valk

4) Hagel en fysieke schade:

Zonnepanelen lopen het risico op beschadiging door factoren zoals hagel, vallende takken en andere fysieke impact. Het gebruik van gehard glas en hoogwaardige materialen kan de duurzaamheid verbeteren, maar ze zijn niet volledig immuun voor schade. Het is belangrijk op te merken dat de mate van weerstand tegen dergelijke invloeden sterk kan variëren tussen verschillende merken zonnepanelen. Momenteel bieden wij het AEG Glas Glas zonnepaneel aan, dat is voorzien van een glas laag aan beide zijden met een dikte van 2 centimeter. Hierdoor behoort dit zonnepaneel tot de best beschermde panelen tegen hagel en andere vormen van fysieke schade. Voor meer details over dit specifieke zonnepaneel, nodigen we u uit om op de onderstaande link te klikken:

‘AEG 455 ABC N-type Glas Glas Full Black’

5) Sneeuw en ijs:

Sneeuw en ijs kunnen zich ophopen op zonnepanelen en hun vermogen om licht te absorberen verminderen. In koude klimaten kan het belangrijk zijn om de panelen regelmatig schoon te maken of te zorgen voor een installatiehoek waarbij de sneeuw vanzelf afglijdt.

6) Bliksem:

Hoewel zonnepanelen zelf geen bliksem aantrekken, kunnen ze getroffen worden als de installatie niet goed geaard is. Het is belangrijk om de installatie te laten voldoen aan veiligheidsnormen om de kans op schade door bliksem te minimaliseren.

Het is essentieel om zonnepanelen regelmatig te inspecteren, te onderhouden en te beschermen tegen de bovengenoemde risico’s om de levensduur en efficiëntie ervan te maximaliseren. Al met al hebben weersomstandigheden zeer veel invloed op zonnepanelen. Wij als SinneSysteem kunnen u hierin ook ondersteunen. Als u hier meer vragen over heeft dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen via onderstaande link:

‘CONTACT’

weersomstandigheden