Het verschil tussen “full black” zonnepanelen en “all black” zonnepanelen ligt voornamelijk in hun uiterlijk en esthetische kenmerken. Beide termen verwijzen naar zonnepanelen die een donkere kleur hebben, wat vaak als esthetisch aantrekkelijker wordt beschouwd dan traditionele blauwe zonnepanelen. Hier zijn de belangrijkste verschillen:

 1. Full Black Zonnepanelen:

  • Deze panelen hebben een volledig zwarte uitstraling, inclusief zowel de zonnecellen als het frame.
  • Zowel de achtergrond van de zonnecellen als het frame zijn zwart van kleur, wat resulteert in een uniforme zwarte look.
  • Bij full black zonnepanelen zijn de bushbars zichtbaar aan de voorzijde.
 2. All Black Zonnepanelen:

  • Deze panelen hebben zwarte zonnecellen, maar het frame kan ook zwart zijn of een donkere tint hebben.
  • De “all black zonnepanelen” ontwerpen impliceren dat alle zichtbare delen van het zonnepaneel een zwarte kleur hebben, maar het frame kan variëren in tinten van zwart tot donkergrijs.

Over het algemeen worden beide types zonnepanelen vaak gekozen voor installaties waar esthetiek een belangrijke rol speelt, zoals op residentiële daken of architectonisch gevoelige locaties. Het esthetische aspect kan echter ook invloed hebben op de kosten van de panelen, omdat full black zonnepanelen vaak duurder zijn dan de standaard blauwe panelen. Het is belangrijk op te merken dat de prestaties van zonnepanelen niet rechtstreeks worden beïnvloed door hun kleur; ze blijven efficiënt ongeacht het uiterlijk. Wel hebben reguliere ‘zwarte’ glas folie zonnepanelen het nadeel dat ze al snel 90 graden kunnen worden. Voordeel van Glas Glas zonnepanelen is dat er geen sprake is van extra warmte.

Via onderstaande foto hebben wij het verschil laten zien, waarop het bovenste zonnepaneel een All black zonnepaneel is en het onderste zonnepaneel een Glas Glas full black zonnepaneel:

Verschil all black en full black

Wilt u ook de allermooiste zonnepanelen op uw dak en bent u benieuwd wat hiervan de kosten zijn? Neem dan contact op met één van onze installateurs via onderstaande link:
‘CONTACT’