Zonnepanelen wekken stroom op als de zon schijnt. De omvormer zet gelijkstroom (DC) om in wisselstroom (AC). Dat betekent dus ook dat als het donker is de omvormer niet aanstaat en er geen lampjes branden. Als de lampjes van een omvormer s’nachts branden dan verbruikt de omvormer stroom in plaats van dat deze stroom opwekt.

Het kan verschillende redenen hebben waarom je omvormer niet werkt. Een omvormer is een apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC) en wordt vaak gebruikt in zonnepaneelsystemen, inverter airconditioners, enzovoort. Hier zijn enkele mogelijke redenen waarom je omvormer niet werkt:

  1. Stroomtoevoer: Controleer of de omvormer is aangesloten op een stabiele stroombron en of de stroomtoevoer naar het apparaat is ingeschakeld. Het kan zijn dat er een probleem is met de stroomtoevoer.
  2. Zekeringen en schakelaars: Controleer of er zekeringen of schakelaars zijn die zijn uitgeschakeld of doorgeslagen. Vervang indien nodig zekeringen en zorg ervoor dat alle schakelaars in de juiste positie staan.
  3. Oververhitting: Omvormers kunnen oververhit raken als ze te lang onder zware belasting worden gebruikt. Controleer of de omvormer voldoende ventilatie heeft en niet oververhit is geraakt.
  4. Foutcodes: Veel omvormers hebben diagnostische functies die foutcodes weergeven als er een probleem is. Raadpleeg de handleiding van je omvormer om te zien of er foutcodes worden weergegeven en wat ze betekenen.
  5. Bedrading en aansluitingen: Controleer of alle bedrading en aansluitingen correct zijn geïnstalleerd en goed zijn vastgedraaid. Losse of beschadigde draden kunnen problemen veroorzaken.
  6. Onderhoud: Omvormers hebben mogelijk periodiek onderhoud nodig, zoals het reinigen van ventilatoren of het vervangen van onderdelen. Raadpleeg de handleiding voor aanbevolen onderhoudsprocedures.
  7. Compatibiliteit: Controleer of de omvormer compatibel is met de apparaten die je ermee wilt gebruiken. Sommige apparaten vereisen specifieke omvormers met bepaalde specificaties.
  8. Technische ondersteuning: Als je alle bovenstaande stappen hebt gecontroleerd en de omvormer nog steeds niet werkt, is het raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant van de omvormer of een gekwalificeerde elektricien om verder onderzoek en reparatie uit te voeren.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het werken met elektrische apparatuur en, indien nodig, professionele hulp in te schakelen om eventuele problemen op te lossen.