Het belangrijkste verschil tussen enkelfase en driefase heeft te maken met de manier waarop elektrische stroom wordt verdeeld:
  1. Enkelfase: In een enkelfase elektrisch systeem is er slechts één wisselstroom (AC) die in één enkele golfbeweging verloopt. Enkel fasige systemen worden vaak gebruikt in woningen en kleinere bedrijven, waar de energievraag niet te hoog is. Deze systemen hebben twee draden: een fasegeleider (L) en een neutrale geleider (N).
  2. Driefase: In een driefase elektrisch systeem zijn er drie wisselstromen die op elkaar zijn afgestemd, elk met een vertraagde fase ten opzichte van de andere twee. Driefasige systemen worden vaak gebruikt in industriële toepassingen, grote bedrijven en krachtcentrales, waar een hoger vermogen vereist is. Driefasige systemen hebben meestal vier draden: drie fasegeleiders (L1, L2, en L3) en een neutrale geleider (N).

Het belangrijkste voordeel van driefase systemen is dat ze een soepelere en gelijkmatigere stroomlevering bieden, wat voordelig is voor zware machines en apparatuur. Enkel fasige systemen zijn eenvoudiger en goedkoper te installeren, maar ze hebben beperktere toepassingen vanwege hun beperkte vermogen.

Wilt u meer informatie over wat het beste bij u past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via onderstaande link:
CONTACT