Hoeveel wekken zonnepanelen op, hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, de oriëntatie en hellingshoek van de panelen, het type zonnepanelen en de weersomstandigheden. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

1) Locatie:

De hoeveelheid zonneschijn varieert sterk afhankelijk van de locatie. Zonnepanelen in zonnige gebieden zullen over het algemeen meer energie opwekken dan die in bewolkte of regenachtige gebieden.

2) Oriëntatie:

De richting waarin de zonnepanelen zijn geplaatst, speelt een rol. In veel delen van de wereld worden zonnepanelen meestal naar het zuiden gericht om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

3) Hellingshoek:

De hellingshoek van de zonnepanelen kan worden aangepast om de optimale invalshoek voor zonlicht te verkrijgen. Dit kan de opbrengst beïnvloeden.

Via onderstaande foto omschrijven we het instralingsprofiel van de zon ten opzichte van de oriëntatie van het zuiden en de hellingshoek. Op basis van de onderstaande foto heeft het beste dak een hellingshoek van +/- 35 graden en een volledige oriëntatie ten opzichte van het zuiden.

 

Instralingsschijf zonnepanelen

 

4) Type zonnepanelen:

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals mono kristallijne, polykristallijne en dunne film panelen. Elk type heeft verschillende efficiëntie en prestatiekenmerken. Meer over zonnepanelen kunt u vinden via onderstaande link:

‘Zonnepanelen’

5) Weersomstandigheden:

Bewolkte dagen en regen verminderen de opwekking van zonne-energie, terwijl heldere zonnige dagen meer energie opleveren.

Om een ruwe schatting te geven, kunnen zonnepanelen in ideale omstandigheden gemiddeld tussen de 150 en 300 kWh per vierkante meter per jaar opwekken. Dit kan variëren afhankelijk van de bovengenoemde factoren.

Om te weten wat u kan opwekken op uw dak adviseren wij om contact op te nemen met één van onze zonnepanelenadviseurs. Via onderstaande link kunt u contact opnemen:

‘CONTACT’

Wij als SinneSysteem maken gebruik van Solarmonkey. Solarmonkey heeft software ontwikkeld die op basis van postcode en azimut de vraag kan beantwoorden hoeveel wekken zonnepanelen op? Hiermee houdt Solarmonkey rekening met eerder genoemde factoren. Daarbij is de software ontwikkeld door de TU uit Delft waarbij rekening gehouden wordt met het weer van de afgelopen 100 jaar, waarvan de laatste 10 jaar leidend is. Wilt u meer weten over Solarmonkey? Klik dan op de onderstaande link:
‘link naar de website van Solarmonkey’