Om te beantwoorden hoeveel je bespaart door middel van een investering in zonnepanelen is het belangrijk om te weten hoeveel je momenteel betaald aan stroom. Stel dat je momenteel 100 euro per maand betaald aan stroom dan betekent dit dat je 1200 euro per jaar kan gaan besparen als je besluit om te investeren in zonnepanelen. Dit is de besparing naast de vermindering energiebelasting, dit is een bedrag van 597 euro. Afgerond bespaar je dan dus 1800 euro per jaar, wat neerkomt op 150 euro per maand.
Een tweede manier hoe je de besparing kan uitrekenen is door jou verbruik te vermenigvuldigen met het tarief dat je betaald bij de energieleverancier. Momenteel (10-10-2023) is de gemiddelde energieprijs voor een kilowattuur (kwh) 40 cent per kwh. Stel dat je met jouw gezin 3000 kwh per jaar verbruikt dan bespaar je dus 3000kwh (verbruik per jaar) x 0,4 (prijs per kwh) = 1200 euro per jaar, wat neerkomt op een besparing van 100 euro per maand.
De besparingen die je verder kunt realiseren met zonnepanelen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:
- De locatie van je huis: Zonnepanelen presteren beter in gebieden met veel zonneschijn. Als je in een zonnig klimaat woont, kun je meer besparen dan in een gebied met weinig zonlicht.
- De grootte van je zonnestroomsysteem: Hoe meer zonnepanelen je hebt geïnstalleerd, hoe meer elektriciteit je kunt opwekken en dus hoe meer je kunt besparen.
- Je energieverbruik: Je besparingen zijn ook afhankelijk van hoeveel elektriciteit je thuis verbruikt. Als je veel elektriciteit gebruikt, kun je meer besparen met zonnepanelen.
- De lokale energietarieven: De tarieven die je energieleverancier hanteert, bepalen hoeveel geld je kunt besparen met zonnepanelen.
- Eventuele incentives en subsidies: Sommige regeringen en lokale instanties bieden subsidies, belastingvoordelen of andere financiële incentives om de installatie van zonnepanelen te bevorderen, wat je besparingen kan vergroten.
Over het algemeen kunnen zonnepanelen echter na verloop van tijd een aanzienlijke besparing opleveren door je energierekening te verlagen en mogelijk zelfs overschot aan elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet, wat verdere besparingen kan opleveren. Wel betaald een energieleverancier over het algemeen minder geld terug voor een kwh die terug geleverd wordt dan een kwh die ook direct verbruikt wordt.
Geef een reactie