De keuze voor specifieke kleuren en diktes van draden bij het aansluiten van zonnepanelen is voornamelijk gericht op het handhaven van veiligheid, efficiëntie en conformiteit met elektrische normen. De standaardpraktijk is om rood, zwart en geel/groen (aarde) te gebruiken voor de bedrading in zonnepaneelsystemen. Hier is waarom:
-
Uniformiteit en identificatie:
- Rood en zwart: Deze kleuren worden vaak gebruikt om positieve en negatieve polariteiten aan te geven. Het helpt installateurs en onderhoudstechnici om snel de juiste verbindingen te identificeren, waardoor het installatie- en onderhoudsproces efficiënter wordt.
- Geel/groen (aarde): Dit duidt de aardingsdraad aan en is belangrijk voor de veiligheid. Het zorgt voor een beschermende aarding en helpt bij het voorkomen van elektrische schokken.
-
Veiligheid:
- Door een gestandaardiseerde kleurcodering te gebruiken, wordt het risico op verwarring verminderd, waardoor fouten bij installatie en onderhoud worden voorkomen.
- Een juiste aarding is van cruciaal belang om de veiligheid van het systeem te waarborgen en om te voldoen aan elektrische codes en normen. Dit is zeer belangrijk bij de DC van de zonnepanelen.
-
Naleving van elektrische normen:
- Elektrische installaties moeten voldoen aan specifieke normen en voorschriften. Het gebruik van de juiste kleuren voor bedrading helpt ervoor te zorgen dat het zonnepaneelsysteem voldoet aan de geldende elektrische normen.
-
Dikte van de draad (6 mm²):
- De diameter van de draad is ook van belang, aangezien deze de stroomcapaciteit beïnvloedt. 6 mm² is een gangbare maat voor zonnepaneelsystemen omdat het de vereiste stroomcapaciteit kan dragen. Het minimaliseert ook energieverlies als gevolg van weerstand in de bedrading.
- Wij als SinneSysteem kiezen ervoor om zowel bij enkelfase als driefase systemen te kiezen voor 6mm2 kabel. Reden hiervan is dat de kwaliteit van onze montages hierdoor hoger komt te liggen. Daarbij is de kans op fouten hierdoor nihil, zodat we ook onze kwaliteit hoog houden.
Het is belangrijk op te merken dat de exacte vereisten kunnen variëren op basis van lokale elektrische codes en voorschriften. Het wordt sterk aanbevolen om de specificaties en voorschriften van de fabrikant en de lokale elektrische autoriteiten te raadplegen bij het ontwerpen en installeren van zonnepaneelsystemen.
Voor Scope 12 projecten is het van essentieel belang dat wij de juiste materialen gebruiken en dat wij de juiste richtlijnen volgen. Een tijd geleden hebben wij 72 zonnepanelen geplaatst in Huizen, waarbij wij hier rekening gehouden hebben. Voor de foto’s en meer informatie over dit project kunt u op de onderstaande link klikken:
‘Link naar het project van 72 Autarco zonnepanelen in Huizen’
Verder is het belangrijk om 2 kleurcodes te gebruiken, zodat het voor de Scope 12 inspecteurs goed te zien is dat wij rekening houden met inductielussen. Zie onderstaande foto: