Producten van SinneSysteem

AC bekabeling

De keuze van AC bekabeling is een cruciaal onderdeel van het ontwerp en de installatie van zonnepanelen. Het investeren in hoogwaardige AC bekabeling is niet alleen een garantie voor een veilige werking, maar het optimaliseert ook de prestaties en verlengt de levensduur van het zonne-energiesysteem. Een doordachte keuze op dit gebied betaalt zich niet alleen terug in termen van energie-efficiëntie, maar ook in betrouwbaarheid en duurzaamheid op lange termijn.

Wilt u weten welke bekabeling het beste bij uw zonnepaneleninstallatie past? Neem dan contact met ons op via onderstaande link:
‘CONTACT’

YMVK AC 3x4 bekabeling

Zonnepaneelsystemen hebben de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt en zijn een aantrekkelijke keuze geworden voor huiseigenaren en bedrijven die streven naar duurzaamheid. Een essentieel, maar soms over het hoofd gezien, onderdeel van een goed functionerend zonne-energiesysteem is de wisselstroom (AC) bekabeling. In dit artikel onderzoeken we waarom de kwaliteit van AC-bekabeling van cruciaal belang is voor de prestaties en betrouwbaarheid van zonnepaneelinstallaties.

1. Energie-efficiëntie en Verminderde Verliezen:

Zonnepanelen wekken gelijkstroom (DC) op uit zonlicht. Om deze energie te gebruiken voor huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet, is een omvormer nodig om de DC om te zetten naar AC. Hoogwaardige AC-bekabeling speelt een sleutelrol in dit proces door te zorgen voor een efficiënte overdracht van de omgezette energie. Minder energieverliezen betekenen niet alleen een hogere opbrengst van de zonnepanelen, maar dragen ook bij aan kostenbesparing op de lange termijn.

2. Veiligheid als Prioriteit:

Veiligheid is een topprioriteit bij elke elektrische installatie, en zonnepaneelsystemen zijn geen uitzondering. Kwalitatieve AC-bekabeling is ontworpen met veiligheid in gedachten, met speciale aandacht voor isolatie en bescherming tegen overbelasting. Hierdoor wordt het risico op elektrische problemen, zoals kortsluiting en brand, tot een minimum beperkt, wat de veiligheid van zowel het systeem als de bewoners waarborgt.

3. Duurzaamheid en Weerbestendigheid:

Zonnepaneelsystemen worden blootgesteld aan diverse weersomstandigheden, variërend van zonneschijn tot regen en wind. Hoogwaardige AC-bekabeling is vervaardigd met duurzame materialen en biedt weerbestendigheid om de betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. Dit is van essentieel belang voor een langdurige werking en minimaliseert onderhoudskosten.

4. Optimale Installatie en Flexibiliteit:

Een efficiënte installatie is niet alleen bevorderlijk voor de kosten, maar ook voor de algehele prestaties van het zonne-energiesysteem. Kwalitatieve AC-bekabeling is vaak flexibel en gemakkelijk te installeren, waardoor installateurs tijd en moeite besparen. Dit draagt bij aan een soepele implementatie van zonnepaneelsystemen en verbetert de algehele ervaring voor zowel installateurs als eindgebruikers.

Conclusie:

Bij het plannen van een zonnepaneelinstallatie is het essentieel om de juiste aandacht te besteden aan de keuze van AC-bekabeling. Door te investeren in hoogwaardige bekabeling, optimaliseert u niet alleen de prestaties van het systeem, maar waarborgt u ook de veiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid op lange termijn. Het is een investering die niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook financiële voordelen oplevert door energie-efficiëntie en verminderde onderhoudskosten.

Wij als SinneSysteem kiezen ervoor om niet te besparen op de kwaliteit van de AC kabel. De juiste AC kabel is van cruciaal belang voor de zonnepaneleninstallatie en zorgt ervoor dat wij nauwelijks tot geen spanningsverlies hebben op basis van de kabel. Voor enkelfase systemen maken wij gebruik van 3 aderige kabels en voor driefase systemen maken wij gebruik van 5 aderige kabels. Hieronder hebben we links een foto weergegeven van een drie aderige kabel en rechts hebben we een foto weergegeven van een vijf aderige kabel:

YMVK AC 3x4 bekabeling YMVK AC Kabel 5x4

Verder speelt de dikte van een kabel een rol bij het plaatsen van de AC kabel. Hoe dikker de kabel hoe beter de kabel is. Volgens de NEN normering mogen wij een 3×2,5 kabel gebruiken op een B16 aardlekautomaat en moeten wij een 3×4 kabel gebruiken bij een B20 aardlekautomaat.  Daarnaast speelt de afstand van de omvormer tot de meterkast een belangrijke rol. Hoe langer het AC trace is hoe dikker de kabel moet zijn. Wij als SinneSysteem nemen hier geen risico’s in. Vandaar ook dat wij bij de meeste installaties kiezen voor een 3×4 kabel.

Bij een vijf aderige kabel oftewel een AC kabel bestemd voor een driefase zonnepaneleninstallatie maken wij ook een berekening voor de juiste kabel. Hiervoor geld ook dat wij gebruik mogen maken van een 5×2,5 kabel of een 5×4 kabel. Bij bijvoorbeeld laadpalen of meerdere zonnepanelen met een langer AC trace zullen we eerder kiezen voor een 5×6 kabel. Wilt u zelf uitrekenen welke kabel u nodig heeft dan kunt u via de volgende link uw kabel uitrekenen: ‘Bereken de geschikte kabeldikte’

Wilt u hierin liever persoonlijk en deskundig advies? Neem dan contact op met één van onze zonnepanelenadviseurs via onderstaande link:

‘CONTACT’

  • Veiligheid van Installateurs en Onderhoudspersoneel

  • Voorkomen van Brandgevaar

  • Duurzaamheid en Weerbestendigheid

Product informatie downloaden?

Wij van SinneSysteem begrijpen heel goed dat u wilt weten welke product specificaties aan een producten hangen. Hier kunt u de specificaties downloaden.

Vragen over onze producten?

Mocht u toch nog vragen hebben over een product? Neem dan contact op onze adviseurs!